Ruch bezwizowy do USA

Ruch bezwizowy do USA i ESTA w pigułce

przez Cieplik
2 komentarze

Podróże po Stanach Zjednoczonych są marzeniem wielu, częstokroć jednak słyszy się historie osób, które nie otrzymały wizy (promesy) turystycznej i z rozrzewnieniem spoglądają w stronę krajów objętych tzw. programem ruchu bezwizowego (Visa Waiver Program, w skróce VWP). W tym tekście postaram się pokrótce przybliżyć Ci, czym jest ruch bezwizowy do USA (oraz czym nie jest), kto może z tego skorzystać, co to jest ESTA i jak aplikować!

Zgodnie z oficjalnymi informacjami, Polska została włączona do VWP od 11 listopada 2019 – oznacza to, że obywatele polscy mogą podróżować do USA korzystając z ESTA!

Ruch bezwizowy do USA – dla kogo jest?

Obecnie (październik 2019) programem objęci są obywatele tych 38 państw:

  • Andora
  • Australia
  • Austria
  • Belgia
  • Brunei
  • Chile
  • Czechy
  • Dania
  • Estonia
  • Finlandia
  • Francja
  • Grecja
  • Hiszpania
  • Holandia
  • Irlandia
  • Islandia
  • Japonia
  • Korea Południowa
  • Liechtenstein
  • Litwa
  • Luksemburg
  • Łotwa
  • Malta
  • Monako
  • Niemcy
  • Norwegia
  • Nowa Zelandia
  • Polska (od 11 listopada 2019)
  • Portugalia
  • San Marino
  • Singapur
  • Szwajcaria
  • Szwecja
  • Słowacja
  • Słowenia
  • Tajwan
  • Wielka Brytania
  • Węgry
  • Włochy

Sam fakt bycia obywatelem danego kraju nie oznacza automatycznie, że można do Stanów Zjednoczonych wjechać bez wizy. Ruch bezwizowy do USA dotyczy tylko osób, które planują przyjazd w celach turystycznych, na okres nie dłuższy niż 90 dni oraz wcześniej nie odmówiono im wizy (promesy) i nie miały innych problemów z wjazdem do USA. Jeśli więc planujesz dłuższą podróż lub też głównym celem Twojego przyjazdu nie jest turystyka, wciąż obowiązują Cię wszystkie inne procedury i starania o odpowiednią wizę.

Jeśli planujesz dłuższą podróż po Stanach Zjednoczonych lub z innych względów uważasz, że potrzebujesz wizy turystycznej, przejdź do mojego poradnika o tym, jak uzyskać wizę turystyczną do USA.


Jeśli interesuje Cię temat podjęcia pracy w USA, mam dla Ciebie kilka tekstów:


ESTA, czyli jak wjechać do USA bez wizy turystycznej?

ESTA (Electronic System for Travel Authorization lub po polsku Elektroniczny System Autoryzacji Podróży) to system elektronicznej rejestracji podróżnych wymagany przez rząd Stanów Zjednoczonych (podobny system – eTA – stosowany jest też w Kanadzie). W tym systemie potwierdzimy naszą przynależność do VWP i dostaniemy autoryzację na podróżowanie do USA w celach turystycznych. 

ESTA kosztuje 14 USD i jest ważna przez 2 lata(chyba że Twój paszport straci ważność wcześniej – wtedy ESTA również wygasa). Wymagana jest w przypadku przekraczania granicy drogą powietrzną i morską. Zaleca się wyrobienie ESTA do trzech dni przed wylotem – posiadanie autoryzacji nie jest wymagane przy zakupie biletów lotniczych, ale będzie sprawdzane przed wylotem. Jeśli jednak planujesz swoją podróż z wyprzedzeniem i zastanawiasz się, czy nie będzie problemów z otrzymaniem ESTA – warto zaaplikować wcześniej. Jeśli system wykryje jakieś wątpliwości – będziesz mieć czas, żeby udać się do Ambasady z wnioskiem o wizę.

ESTA nie gwarantuje wjazdu na teren Stanów Zjednoczonych. Dokładnie tak samo, jak w przypadku wizy w paszporcie, system nie gwarantuje wjazdu – ostateczna decyzja należy do strażników na lotnisku i choć przypadki niewpuszczenia podróżujących już na lotnisku w USA są raczej rzadkie, warto być świadomym takiej możliwości. Niestety, jakakolwiek decyzja w tej sprawie jest ostateczna i nie ma od niej drogi odwoławczej… 

Ruch bezwizowy do USA i ESTA w praktyce

Ruch bezwizowy do USA - jak aplikować o ESTA?
Ruch bezwizowy do USA – jak aplikować o ESTA?

Aby wystąpić o ESTA potrzebne będą:

  • paszport ważny jeszcze przez minimum 6 miesięcy,
  • dane podróży – daty, adres hotelu / miejsc noclegowych, czy inne dane kontaktowe, 
  • karta płatnicza (do pokrycia opłaty 14 USD),
  • adres email (w końcu całość odbywa się przez internet!).

Aplikację wypełnisz na stronie https://esta.cbp.dhs.gov/esta/. Po prostu kliknij “New Application”. Cały formularz składa się z kilkunastu części, w których należy podać dane takie, jak:

  1. swoje imiona, nazwisko, a także datę urodzenia czy narodowość,
  2. informacje paszportowe,
  3. wymienić wszystkie obywatelstwa (jeśli ma się więcej niż jedno),
  4. jeśli jest się członkiem programu Global Entry – należy podać dane programu (ale jeśli pierwszy raz słyszysz o GE, to możesz spokojnie pominąć ten punkt),
  5. dane rodziców (imiona, nazwiska),
  6. formularz poprosi Cię również o dane social media (np. konto na fejsbuku), ale nie są to informacje wymagane i nie musisz tych danych podawać,
  7. informacje o zatrudnieniu
  8. Twój kontakt w USA – np. jeśli lecisz odwiedzić Ciocię, to podaj jej imię i dane kontaktowe; możesz też wybrać “UNKNOWN”, jeśli takowego kontaktu nie posiadasz,
  9. Twój adres w USA – jeśli znasz już adres swojego pierwszego hotelu, po prostu wpisz jego adres; możesz też wybrać “UNKNOWN”, jeśli nie masz jeszcze żadnej rezerwacji,
  10. osoba do kontaktu w nagłych wypadkach – miejmy jednak nadzieję, że Twoja podróż będzie jak najbardziej bezpieczna i udana!
  11. standardowe pytania związane z podróżą do USA – czy nie planujesz zarabiać na życie z nierządu, nie jesteś baronem narkotykowym i nie masz powiązań z terrorystami.

Obecnie nie ma opcji wyboru języka polskiego na stronie aplikacji, ale fakt, że jest ona przetłumaczona na ponad 20 języków daje nadzieję, że gdy Polska dołączy do programu bezwizowego, to dodane zostanie tłumaczenie!

Po wypełnieniu formularza przejdziesz do okienka płatności, a następnie zobaczysz status swojej aplikacji. Później w tym samym miejscu można też sprawdzić status i ewentualne zmiany.

Podsumowanie

Ruch bezwizowy do USA obejmuje obecnie 39 krajów i dotyczy podróży w celach turystycznych na krócej niż 90 dni. Wymagane jest wyrobienie ESTA – kosztuje 14 USD i ważna jest maksymalnie 2 lata (lub do wygaśnięcia paszportu). Formularz należy wypełnić przez internet najpóźniej 3 dni (72 godziny) przed podróżą. 
Jeśli posiadasz ważną wizę turystyczną, to nie potrzebujesz ESTA. Może się też tak zdarzyć, że system odmówi przyznania Ci ESTA (np. jeśli wcześniej odmówiono Ci przyznania wizy turystycznej w ambasadzie) – jednak to wciąż nic straconego i możesz próbować ponownie ubiegać się o wizę w ambasadzie.

Ruch bezwizowy nie dotyczy osób, które w Stanach chcą zamieszkać i podjąć pracę – takie osoby wciąż muszą przejść ten sam proces ubiegania się o zieloną kartę bądź wizę pracowniczą.

Masz pytania? Zobacz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania przygotowane przez ambasadę USA w Polsce lub zadaj pytanie w komentarzu!

2
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Tec
Tec

Już jest polskie tłumaczenie.

Mogą Cię zainteresować...

Ta witryna używa ciasteczek. Pozostając na stronie zgadzasz się na ich użycie. OK! Polityka prywatności

Cieplik podróżuje

Po Bostonie

Przewodnik po Bostonie autorstwa Agaty Cieplik