Przed emigracją nie sądziłam, że praca w Stanach Zjednoczonych, to coś dla mnie. Chociaż ciągnęło mnie do USA, to nigdy wcześniej nie przyszło mi do głowy, że będę tu mieszkać. Ponieważ cały proces załatwiania pracy w USA był długotrwały i stresujący, postanowiłam zebrać do kupy wszystkie ważne informacje i opowiedzieć Ci o tym krok po kroku.


 

Poniższy wpis zawiera sporo informacji dotyczących legalnego pobytu i pracy w Stanach Zjednoczonych. Jeśli, jednak, chcesz dowiedzieć się jak było u mnie – jak znalazłam pracę w Stanach, co warto umieścić w swoim CV i jak wyglądał proces ubiegania się o wizę H1B, to przejdź do tego wpisu.

Praca w USA czy to w ogóle możliwe?

Na grupach fejsbukowych czy forach internetowych poświęconych podróżom często ludzie zadają pytania o wizy turystyczne, a inni użytkownicy opowiadają niestworzone historie o tym, jak ciężko jest dostać wizę turystyczną. Odpowiadam: nie jest ciężko. Tak długo jak nie masz niczego za uszami, nie musisz się martwić. Dawne czasy, kiedy turyści z Polski mieli problemy z dostaniem się do Stanów Zjednoczonych, minęły. O samym ubieganiu się o wizę turystyczną piszę w tym wpisie.
Praca w Stanach to jednak znacznie trudniejszy orzech do zgryzienia. Ale patrząc chociażby na mój przykład nie jest to niemożliwe! W dodatku jest wiele różnych możliwości, dzięki którym możesz legalnie podjąć pracę w USA.

Opcja pierwsza: work&travel, czyli wiza J1

System work&travel działa w wielu krajach na całym świecie. Polega to na tym, że (najczęściej) studenci mogą się ubiegać o udział w programie, dzięki któremu pracują przez kilka miesięcy w Stanach Zjednoczonych, a następnie przez ostatnie 30 dni swojego pobytu mogą podróżować.
Minusem tego programu jest to, że osoby aplikujące o wizę tego typu, muszą najpierw dogadać się z przyszłym pracodawcą. W firmach technologicznych (a bądźmy szczerzy, to świat mi najbliższy) takie staże odbywają się całorocznie, choć z założenia program celuje w pracę wakacyjną.
Wymagania:
  • oferta pracy od amerykańskiego pracodawcy
  • płynny angielski (mówiony i pisany)
  • ukończony minimum pierwszy semestr studiów
Jak to wygląda?
Wizę (a jednocześnie pozwolenie na pracę) otrzymujesz na dokładny czas trwania stażu. Po upływie ważności wizy możesz pozostać na terenie Stanów jeszcze 30 dni w pełni LEGALNIE. Jednak, jeśli w czasie tych 30 dni zdecydujesz się wyjechać (np. w celu odwiedzenia Kanady), tracisz możliwość ponownego wjazdu (chyba, że na innej wizie).

Opcja druga: transfer wewnątrz firmy, czyli wiza L1

To zdecydowanie najwygodniejsza opcja podjęcia pracy w Stanach. Wiele korporacji, które mają oddziały na całym świecie mają swoje HQ (headquaters) właśnie w USA. Każda z tych firm ma możliwość transferu swoich pracowników (tzw. relokacji) z innego kraju do Stanów. Wystarczy, by pracownik był zatrudniony w firmie minimum 1 rok, a pracodawca zdecydował się sponsorować” jego transfer.
W ramach starań o wizę L1, pracownik może również ubiegać się o wizę dla partnera/partnerki, którzy również otrzymają pozwolenie na pracę.

Opcja trzecia: miej niezłego skilla, czyli wiza H1B

Wiza typu H1B dedykowana jest osobom, które posiadają wysokie kwalifikacje. W tym przypadku poziom kwalifikacji określa ekwiwalent amerykańskiego licencjatu, bądź wyższy stopień naukowy.
Otrzymanie wizy H1B jest jednak bardzo trudne. Po pierwsze wymaga otrzymania oferty od pracodawcy, który jednocześnie zechce sponsorować aplikację wizową. Cały proces trwa kilka miesięcy mniej więcej w lutym prawnicy zaczynają przygotowywać aplikację, która następnie wysyłana jest do amerykańskiego urzędu 1 kwietnia. Data ta jest bardzo ważna, gdyż determinuje, jak szybko nasza aplikacja może zostać rozpatrzona (im później wysłana zostanie aplikacja, tym mniejsza szansa na otrzymanie wizy).
W kolejnym kroku, złożona wcześniej aplikacja bierze udział w loterii wizowej. Szanse na wygranie loterii” nie są zbyt wysokie, każdego roku oscylują wokół 30%. Choć z roku na rok limit wydawanych wiz jest zwiększany, to jednocześnie znacznie więcej chętnych z całego świata aplikuje.
Jeśli jednak jesteś w czepku urodzony, to masz szansę! Mi się udało! smiling face with open mouth Po wylosowaniu Twojej aplikacji zostanie ona dokładnie przeanalizowana i w czerwcu powinna paść ostateczna odpowiedź. Pracę na wizie H1B można rozpocząć 1 października. Wiza jest ważna niecałe 3 lata (do 15. września 3 lata później).

Opcja czwarta: Studiuj w Stanach, czyli wiza F1

Jeśli posiadasz środki, które pozwolą Ci utrzymać się w Stanach Zjednoczonych bez konieczności podejmowania tam pracy, a jednocześnie zostaniesz przyjęty do szkoły w USA możesz ubiegać się o wizę F1. Taka wiza jest wymagana w łatwy i przyjemny sposób, w zasadzie bezpośrednio w ambasadzie.
Będąc studentem możesz pracować na kampusie w niepełnym wymiarze godzin (maksymalnie 20 godzin tygodniowo), a także full-time w czasie wakacji i świąt. Jest to też łatwo odnawialna wiza.

Opcja piąta: Rób biznesy, czyli wiza B1

To trochę takie oszukiwanie systemu, jednak możliwe i legalne. Wykonywać swoją pracę na terenie Stanów Zjednoczonych możesz też mając wizę B1. Jak to możliwe?
Wiza B1 przyznawana jest na kilka lat (najczęściej 10) razem z wizą turystyczną (tzw. B1/B2).  B1 znaczy, że jest ona biznesowa. Możesz więc wjechać na teren Stanów Zjednoczonych i robić swój biznes pozyskiwać inwestorów, uczestniczyć w spotkaniach biznesowych i konferencjach branżowych itd.
Nie możesz jednak być wtedy zatrudniony w Stanach Zjednoczonych, a maksymalny czas Twojego pobytu określi urzędnik straży granicznej stemplując Twój paszport.

Inne opcje: wizy imigracyjne

W tym wpisie objęłam głównie wizy nieimigracyjne, gdyż są one najprostsze do zdobycia. Wkrótce postaram się opisać również wizy imigracyjne.

Mam wizę, co dalej?

Aby móc legalnie zacząć pracę w USA potrzebujesz kilku rzeczy:
  • wiza (to już mamy),
  • pozwolenie na pracę (tzw. work permit),
  • Social Security Number, czyli amerykański odpowiednik numeru PESEL,
  • konto w amerykańskim banku.
Jeśli chodzi o pozwolenie na pracę, to najpewniej jego wypełnieniem zajmie się Twój pracodawca. Potrzebna będzie do tego Twoja wiza, paszport, a także formularz I-94 potwierdzający Twój wjazd na teren Stanów Zjednoczonych. Jeśli na tym etapie nie masz jeszcze swojego Social Security Number (SSN), to zgłoś się w tej sprawie do urzędu, a pracodawcy dostarcz potwierdzenie złożenia wniosku o SSN.
Social Security Number jest konieczny wymagają go banki, ubezpieczyciele, czy lekarze. Dlatego swoje pierwsze kroki powinieneś skierować do urzędu, gdzie wypełnisz odpowiedni wniosek. Potrzebny będzie Ci adres w Stanach na ten adres zostanie wysłana Twoja karta z numerem. Z reguły przyznanie SSN zajmuje około miesiąca. Jeśli trwa to dłużej, warto pójść do swojego urzędu i zapytać, o co chodzi. Być może brakuje jakichś dokumentów, albo Twój wniosek gdzieś się zagubił?
Na szczęście niektóre banki robią wyjątki dla swoich klientów i otwierają zwykłe rachunki niewymagając SSN. Jednym z takich banków jest na pewno Bank of America. Wystarczy wtedy podać swój paszport, a Social Security Number dostarczyć do oddziału później.

… A kiedy przejdziesz już przez to wszystko…

To możesz spokojnie zaczynać pracę w Stanach Zjednoczonych! Bo udało Ci się otrzymać pozwolenie na pracę, masz swój SSN i konto w banku, a w Twoim paszporcie znajduje się odpowiednia wiza. Jeśli więc praca w USA to spełnienie Twoich marzeń próbuj! I życzę Ci powodzenia!

Będę wdzięczna jeśli udostępnisz ten wpis osobom, które mogą być zainteresowane smiling face with open mouth Jeśli wydaje Ci się, że pominęłam jakiś typ wizy nieimigracyjnej daj, proszę, znać w komentarzu. Dopiszę!

Opublikowane przez Cieplik

Kiedy może – wyjeżdża i zwiedza, ale to nie jest jej jedyna pasja. Od kilku lat jeździ motocyklem o imieniu Henryk. Najczęściej podróżuje sama lub z misiem Hektorem. Swego czasu grała też na gitarze Helenie, by w Hameryce przerzucić się na ukulele nazwanym Horacy.

Komentarze

  1. Bardzo przydatny post, znam wiele osob, ktore przez widmo załatwiania wizy do USA poddało, myśląc, ze jest to nieosiągalne.

    Odpowiedz

  2. No niestety ja się do żadnego nie kwalifikuję :(.
    Jakieś jeszcze inne opcje?:)

    Odpowiedz

  3. Witam,rozumiem że jeśli wizę już mam (6lat)biznesowo -turystyczną to z podjęciem pracy nie powinno być problemu? W New York mieszka teściowa,ja natomiast wybieram się tam we wrześniu i chcę z żoną osiąść się na stałe a praca jaka mnie interesuję to kierowca trucka .

    Odpowiedz

    1. Tak jak napisałam – wiza biznesowo turystyczna nie pozwoli Ci zatrudnić się w Stanach. Możesz przyjechać i robić rzeczy związane ze swoim biznesem (np. uczestniczyć w konferencjach), ale wjazd z reguły możliwy jest jednorazowo na pół roku.

      Jeśli jednak Twoja teściowa mieszka w Stanach (i ma obywatelstwo) możecie z małżonką postarać się o wizy imigracyjne 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz