Paszport

Czy do Kanady potrzebna jest wiza?

przez Cieplik
8 komentarzy 598 odwiedzin

Odpowiedź na to pytanie nigdy nie będzie w 100% jednoznaczna, zawsze będzie brzmieć to zależy. Co innego, jeśli zrobię pewne założenia. Chyba dość bezpiecznie mogę uznać, że masz polskie obywatelstwo. Załóżmy więc, że granicę z Kanadą przekroczysz używając właśnie polskiego paszportu. Nie potrzebujesz zatem ubiegać się o wizę, aby w celach turystycznych wybrać się do Kanady. Konieczne jest jednak posiadanie Electronic Transit Authorization(eTA).

A teraz szczegóły – jak to jest z tą wizą do Kanady?

Pozwolę sobie zebrać do kupy wszystkie warunki, które związane są z bezwizowym wjazdem do Kanady w celach turystycznych. Po kolei:

  1. Jeśli przypadkiem masz podwójne obywatelstwo i posiadasz również paszport amerykański lub kanadyjski – to w ogóle nie musisz się martwić! W tym wypadku w ogóle nie musisz się nad niczym zastanawiać 😉
  2. Z posiadania wizy zwolnieni są ci obywatele Polski, którzy mają paszport biometryczny. Najprawdopodobniej taki właśnie masz (w Polsce wydawane są od 2006 roku), a jeśli nie – to być może Twój paszport jest już nieważny?
  3. Lecąc do Kanady samolotem potrzebny jest Electronic Transit Authorization.
  4. Jeśli przekraczasz granicę z Kanadą w inny sposób (drogą lądową lub morską) w ogóle nie potrzebujesz ani wizy, ani eTA! W tym wypadku możesz podróżować z samym paszportem!

Co to jest to eTA i jak je dostać?

eTA, to po prostu elektroniczne potwierdzenie tego, że możesz wjechać do Kanady. Aby wystąpić o eTA wystarczy wejść na stronę cic.gc.ca i wypełnić formularz. W pierwszym kroku musisz wybrać państwo – w Twoim wypadku Polska 😉 A następnie potwierdzić, że możesz się ubiegać o elektroniczną autoryzację. Do wypełnienia aplikacji będzie Ci też potrzebny numer aktualnego paszportu, data wydania i ważności oraz państwo. Pozostałe pola są praktycznie standardowe – należy podać imię i nazwisko, datę i miejsce urodzenia, dodatkowe obywatelstwa (jeśli mamy ich kilka), stan cywilny, wykonywany zawód (w jednej z podanych kategorii) oraz adres zamieszkania i email. Dodatkowo, w formularzu znajdują się pytania dotyczące Twoich wcześniejszych wizyt w Kanadzie (o ile były), a także potencjalnych odmów wjazdu Tobie, czy Twojej rodzinie. To standardowe pytania i raczej na większość odpowiesz “nie” 😉  Według informacji podanych na stronie – eTA powinno zostać wydane do 72 godzin od wypełnienia formularza. W szczególnych przypadkach mogą się z Tobą kontaktować urzędnicy (na podany przez Ciebie adres email). W praktyce – potwierdzenie przyznania Electronic Transit Authorization otrzymałam w 15 minut po wypełnieniu formularza! Ważne – wypełnienie aplikacji wiąże się z opłatą, która wynosi niecałe 8 CAD. Jeśli przejdziesz pomyślnie cały proces, możesz się cieszyć bezproblemowym wjazdem na teren Kanady przez kolejne 5 lat.

Czym różni się eTA od kanadyjskiej wizy?

Różnic jest kilka, ale najważniejsza jest taka, że wszystko można załatwić przez internet (w moim przypadku całkowity czas wyniósł mniej niż pół godziny) i jest to stosunkowo niedrogie. O wizę należałoby ubiegać się w ambasadzie/konsulacie i przedstawiać bardzo dużo papierków. Dzięki temu, że posiadasz paszport biometryczny urzędnicy na granicy mogą z łatwością sprawdzić z kim mają do czynienia i tak szczegółowy przegląd w tym wypadku nie jest konieczny. Oczywiście, wszystko przy założeniu, że nie masz żadnych brudów w papierach, które przypadkiem trzeba wyjaśniać z urzędnikami! 😉 Ja już mam swój bilet do Kanady, a Ty?

Uwaga 
Samo przyznanie eTA nie gwarantuje wjazdu na teren państwa! Pamiętaj, że zawsze ostateczną decyzję podejmuje urzędnik na granicy!

8
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Magda Majda
Magda Majda

A jeśli mam przesiadkę w Kanadzie? Co w tym wypadku?

kora
kora

Lece do Kanady na slub kupuje bildet tam i spowrotem to chyba mi zadna wiza niepotrzebna. ?

Jolanta Królik
Jolanta Królik

Czy te same formalności dotyczą dzieci?

Angelika
Angelika

Cześć 🙂 pytanie: czy ETA pozwala na dłuższy pobyt tj. np. pracę w Kanadzie? ETA ogranicza nas czasowo na przebywanie na jej terenie? Jeśli ktoś ma plany wyjechać by tam pracować to raczej potrzebna byłaby określona wiza czy wystarczy ETA? Pozdrawiam

Mogą Cię zainteresować...

Ta witryna używa ciasteczek. Pozostając na stronie zgadzasz się na ich użycie. OK! Polityka prywatności